Bilişim Araç Gereçleri Getirilmesi ve Kullanımı (Cep Telefonu, Kamera vb cihazları)

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 157.maddesinde "Öğrencilerin eğitim ortamlarına bilişim araçlarıyla ( ses ve görüntü kaydı yapma özelliği olan cep telefonu, kamera, tablet, bilgisayar, akıllı saat ve benzeri araçları) girmemesi esastır. Ancak öğretim programlarının özelliğine göre ders araç ve gereci olarak kullanılması, öğrencilerin özel durumları, pansiyon gibi hususlar dikkate alınarak, öğretmenler kurulu kararı ve okul yönetimi izni doğrultusunda öğrencilerimiz okula bilişim araçları getirebilmektedir" ibaresi yer almaktadır.

Bu yer alan madde doğrultusunda öğrenciler bilgilendirilmiş olup öğrencilerin son günlerde okulda bilişim araçlarının (özellikle telefon) kullanıldığı tespit edilmiştir. Gerekli önelmlerin sayın velilerimiz tarafından alınması arz olunur.

Mevzuat gereği bilişim araçlarını izinsiz kullanan öğrencilerimizin okula cep telefonu getirme izni iptal edilerek, olumsuz davranış hakkında disiplin hükümlerine göre işlem gerçekleştirilecektir.

14.04.2023 191

1.Okul içerisinde (okul bahçesi dahil olmak üzere) okul idaresinin izni dışında bilişim araçları (başta cep telefonu ve görüntü kaydedici araçlar olmak üzere) kullanımı veya açık bulundurulması kesinlikle yasaktır.

2.Okul içerisinde bilişim araçlarının izinsiz kullanımı halinde disiplin hükümleri uygulanacağı gibi öğrencinin okula bilişim araçlarını getirme izni iptal edilecektir.Veliye (anne/baba) yazılı bildirim yapılmadan bilişim araçları öğrenciye teslim edilmeyecektir.

Ayrıca MEB 2017/12 sayılı Genelgede de belirtildiği üzere " okul veya kurumlarında görev yapan tüm personel ile öğrenim gören öğrencilerin, kişilerle ilgili her türlü ses, yazı, görüntü ve video kayıtlarının internette veya farklı dijital ya da basılı ortamda hukuka aykırı şekilde paylaşılmasının Anayasaya, uluslararası sözleşmelere ve 1739 sayılı Kanununa aykırı olduğu; bu fiillerin Türk Ceza Kanununda suç olarak düzenlendiği belirtilmiştir.Bu tür durumlarda sorumluluk öğrenci ve velisine ait olup olumsuz davranış oluşması halinde idari ve adli süreç işletilecektir.

Olumsuz davranışların devam etmesi durumunda bilişim araçları ile ilgili yönetmelik maddesi uygulanarak eğitim ortamlarına bilişim araçları kabul edilmeyecektir.

Ödül ve Disiplin Kurulu

Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği